O femeie care s-a apucat de alergat după ce și-a pierdut piciorul stâng din cauza cancerului a depășit recordul mondial Guinness pentru cele mai multe maratoane consecutive. Jacky Hunt-Broersma, 46 de ani, a alergat maratonul zilnic, de la jumătatea lunii ianuarie, în medie cinci ore pe zi.
Ea a terminat al 104-lea maraton consecutiv, în tot atâtea zile – o realizare pe care o așteaptă să fie certificată de Guinness World Records.
Un purtător de cuvânt, citat de BBC Sport, a declarat că certificarea recordului va dura aproximativ trei luni.
„O parte din mine a fost foarte fericită că am terminat”, a declarat ea pentru BBC din casa ei din Arizona. „Iar cealaltă parte se tot gândea că trebuie să merg să alerg”.Corpul ei are nevoie acum de recuperare, după efortul de a doborî recordul. „Mă simt mai încordată decât m-am simțit în toate cele 104 maratoane”, a recunoscut ea.
Jacky Hunt-Broersma s-a născut și a crescut în Africa de Sud și a trăit, de asemenea, în Anglia și Olanda. Ea este recunoscătoare pentru faptul că alergarea i-a redat încrederea pe care se temea că nu și-o va recăpăta niciodată.
În 2002, medicii din Olanda au diagnosticat-o cu sarcomul lui Ewing, un tip rar de cancer osos. În două săptămâni, i-au amputat piciorul stâng pentru a-i salva viața. Avea doar 26 de ani.
„A fost un rollercoaster”, își amintește ea. „Totul s-a întâmplat atât de repede”. În primii doi ani Jacky s-a luptat cu schimbarea din viața ei. Era supărată că se îmbolnăvise de cancer și se simțea jenată să fie diferită. Ea purta pantaloni lungi în public pentru ca oamenii să nu observe proteza.
Dintr-un capriciu, s-a apucat de alergat în 2016. Până atunci își încurajase soțul la evenimente de alergare pe distanțe lungi, dar nu se gândise niciodată să o facă ea însăși, crezând că este doar „pentru nebuni”.
Apoi a cumpărat o proteză specială pentru alergători de cursă lungă și s-a înscris la prima ei cursă de 10 km.
În ajunul cursei, și-a schimbat înscrierea la categoria semimaraton – și de atunci nu a mai privit înapoi, explorând distanțe mai lungi și terenuri diferite.
„Sunt o persoană de genul „totul sau nimic, așa că m-am aruncat pur și simplu”, explică ea. „Îmi place să împing limitele și să văd cât de departe pot să merg.”
La începutul anului, Jacky și-a stabilit un nou obiectiv: recordul pentru cele mai multe maratoane consecutive.
Recordul Guinness la feminin era de 95 – stabilit cu doi ani în urmă de Alyssa Amos Clark, o alergătoare neamputată din Vermont – care a făcut acest lucru ca strategie pentru a face față pandemiei.
Recordul Guinness masculin este deținut de Enzo Caporaso din Italia, cu 59, dar ultra maratonistul spaniol Ricardo Abad a alergat 607 maratoane consecutive, însă recordul său nu este omologat.
Jacky – mamă a doi copii, și antrenor de alergări de anduranță – a început să alerge cu gândul la acest record, asigurându-se că a alergat întotdeauna cel puțin cât un maraton.
Ea a participat la celebrul maraton Boston din Massachusetts și la Lost Dutchman din Arizona, dar cum maratoanele nu sunt programate în fiecare zi, a alergat și pe drumuri de țară, pe trasee de cartier și chiar pe propria bandă de alergare de acasă.
Între timp, alergătoarea britanică Kate Jayden a doborât recordul lui Alyssa, completând 101 curse. În consecință, Jacky a continuat să alerge, pentru a o învinge și „pentru a încheia luna aprilie” cu un ultim maraton.
În total, ea a alergat 4.400 de kilometri. Guinness World Records a declarat că va dura între 12 și 15 săptămâni pentru a analiza dovezile și a certifica recordul.
Documentând aceste alergări pe rețelele de socializare, Jacky a strâns peste 88.000 de dolari pentru Amputee Blade Runners, o organizație non-profit care oferă lame de alergare, ca cea pe care o folosește ea, persoanelor amputate.
Alergările au fost în principal un joc mental, spune ea, dar au avut și o latură fizică.
Ea trebuie să poarte căptușeală și șosete speciale pentru lamele ei și trebuie să acorde un tratament special pe ciotul de picior, zilnic. În mod remarcabil, ea a rămas fără leziuni pe tot parcursul realizării sale.
„Alergarea a făcut o mare diferență asupra stării mele mentale și mi-a arătat cât de puternic poate fi corpul meu. Mi-a oferit o nouă acceptare totală a ceea ce sunt și a faptului că pot face lucruri dificile.”, a mai spus noua recordmenă, scrie Mediafax.
Ea este hotărâtă să continue. Următoarea etapă: Moab, o cursă epuizantă de 396 de km în Utah, în luna octombrie a acestui an.